26 IANUARIE - ZIUA DE NASTERE A LUI NICOLAE CEAUSESCU - FOSTUL PRESEDINTE SI CONDUCATOR COMUNIST AL ROMANIEI

Autor: Madalina ILIESCU
 26 IANUARIE - ZIUA DE NASTERE A LUI NICOLAE CEAUSESCU - FOSTUL PRESEDINTE SI CONDUCATOR COMUNIST AL ROMANIEI
asdasdas
26 IANUARIE - ZIUA DE NASTERE A LUI NICOLAE CEAUSESCU - FOSTUL PRESEDINTE SI CONDUCATOR COMUNIST AL ROMANIEI 26 IANUARIE - ZIUA DE NASTERE A LUI NICOLAE CEAUSESCU - FOSTUL PRESEDINTE SI CONDUCATOR COMUNIST AL ROMANIEI

Pentru mai tinerii nostri cititori dar si pentru cei mai in varsta va prezentam biografia lui Nicolae Ceusescu asa cum este prezentata peste tot in lume, pe Internet, sub licenta ONU. Inainte de toate, extrem de obiectiva. Cat de bun a fost pentru romani Nicolae Ceausescu si, mai ales, pentru giurgiuveni, va lasam pe Dumneavoastra sa apreciati. Inclusiv pe pagina de comentarii.

Nicolae Ceausescu a fost conducatorul Republicii Socialiste Romania din 1965 si pana la caderea regimului comunist in aceasta tara, survenita in 22 decembrie 1989, cu putin timp inaintea executiei sale. Executia, dupa un proces sumar si lipsit de credibilitate si legalitate, a avut loc in Sfanta zi de Craciun.

Nicolae Ceausescu s-a nascut in satul Scornicesti, judetul Olt, la 26 ianuarie 1918, intr-o familie de tarani. La varsta de 11 ani, dupa absolvirea scolii primare, Ceausescu pleaca la Bucuresti, unde se angajeaza ca ucenic cizmar.

In 1932 devine membru al Partidului Comunist din Romania, formatiune politica aflata in ilegalitate la acea vreme. In 1933 este arestat pentru prima oara, pentru agitatie comunista in timpul unei greve. In 1934 urmeaza inca trei arestari – pentru colectare de semnaturi in sprijinul eliberarii unor muncitori feroviari acuzati de activitate comunista si pentru alte actiuni similare. In urma acestor arestari, este etichetat de autoritatile vremii drept „agitator comunist periculos”, precum si „distribuitor activ de material de propaganda comunista si antifascista”.

Dupa eliberarea din detentie, Ceausescu dispare pentru o vreme in „subteran”, dar in 1936 este din nou arestat, de data aceasta fiind condamnat la doi ani de inchisoare si incarcerat la Inchisoarea Doftana.

In 1939 o intalneste pe Elena Petrescu, cu care se casatoreste in 1945 – aceasta va avea o influenta crescanda asupra carierei sale politice pe parcursul urmatoarelor cateva decenii si va fi executata alaturi de el in 1989.

In urma loviturii de stat si a abdicarii fortate a Regelui Mihai din Decembrie 1947, dupa preluarea puterii de catre comunisti, Ceausescu devine ministru al agriculturii, iar mai apoi ministru-adjunct al fortelor armate in regimul lui Gheorghiu-Dej. In functia de ministru al agriculturii a activat direct la cooperativizarea fortata a agriculturii, a ordonat reprimarea sau arestarea taranilor care se impotriveau cooperativizarii.

In 1952, devine membru al Comitetului Central (CC) al Partidul Muncitoresc Roman (PMR), la doar cateva luni dupa eliminarea "factiunii moscovite" (condusa de Ana Pauker) din conducerea partidului.

In 1954, Ceausescu devine membru plin al Biroului Politic al PMR, iar ulterior ajunge sa ocupe pozitia numarul doi in ierarhia PMR.

Ceausescu la conducerea Romaniei La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, in martie 1965, Ceausescu preia functia de secretar general al Partidului Muncitoresc Roman (acesta era numele Partidului Comunist Roman la acea vreme, dupa asimilarea fortata, in 1948, a unei aripi a Partidului Social Democrat).

Una dintre primele actiuni ale lui Ceausescu, odata ajuns la putere, a fost redenumirea Partidului Muncitoresc Roman in Partidul Comunist Roman.

In 1967, Ceausescu devine presedintele Consiliului de Stat, consolidandu-si astfel pozitia. La inceputul carierei sale ca sef al statului, Ceausescu s-a bucurat de o oarecare popularitate, adoptand un curs politic (aparent) independent fata de Uniunea Sovietica.

In 1974, Ceausescu isi asuma titlul de Presedinte al Republicii Socialiste Romania. Prin politica sa externa, condusa cu abilitate, dadea impresia ca incearca sa se elibereze de dominatia sovietica, atragand simpatia si aprecierile unor mari lideri politici ca Charles de Gaulle si Richard Nixon.

Dictatura si cultul personalitatii Incepand cu anii ’70, Ceausescu devine obiectul unui cult al personalitatii tot mai desantat, nemaiintalnit in Europa de la moartea lui Stalin. In acest context, poetii proletcultisti joaca un rol important.

Sfarsitul lui Ceausescu La 22 decembrie 1989, sotii Ceausescu parasesc capitala la bordul unui elicopter pilotat de Vasile Malutan, impreuna cu Emil Bobu si Manea Manescu. Fac o scurta escala la Snagov, dupa care isi continua drumul spre Targoviste, unde abandoneaza elicopterul. In final, fiind aflati in custodia militiei, cei doi sunt predati autoritatilor militare. La 25 decembrie 1989, sotii Nicolae si Elena Ceausescu sunt judecati, dupa un proces sumar de un tribunal militar ad-hoc, condamnati la moarte si executati, la cateva minute dupa pronuntarea sentintei. Tribunalul respectiv, a carui legitimitate a fost ulterior contestata, si-a asigurat un loc special in istorie prin faptul ca avocatul insarcinat cu apararea lui Ceausescu a facut front comun cu procurorul, in loc sa isi apere "clientul". Se spune ca acest Tribunal ar fi indeplinit un ordin expres al lui Ion Iliescu, care a preluat Puterea ca urmare a Revolutiei confiscate de Lovitura de Stat. Conform unui articol din Romania Libera, acest tribunal a fost infiintat de Ion Iliescu, care nu avea in momentul respectiv nicio calitate oficiala, printr-un decret scris de mana in sediul MApN. Ambii au fost umiliti prin a fi legati silit la maini. Nicolae Ceausescu a murit cantand Internationala, conform relatarilor unor martori la executie.

Cu bune si rele, credeti ca Ceausescu trebuia executat, asa cum s-a intamplat in 1989 ?

   

 

Data introducerii: 26-01-2010

 

Comentarii vizitatori

Adauga comentariu

 
Postat de : razvan
2011-01-21
Subiect : cu forta a condus cu forta trebuia sa moara
...

Arata restul

 
Postat de : FULGERICA
2010-01-26
Subiect : ceausescu
cu toate ca avea si ceausescu foarte multe crime pe constinta eu personal cred ca nu trebuia judecat de un tribunal de doi lei format din cadre militare ,uni din membri completului de judecata...

Arata restul

inapoi           

 

Alte articole din aceeaşi categorie:

ACTUALUL P.D.L. GIURGIU NU MAI FACE NICI 1% DIN CAT FACEA CAND ERAM EU PRESEDINTE DE FILIALA !TONE - DESPRE BADALAU, BEIANU, ILIESCU SI POPESCUCOSTEL CARAPANCEANU, CANDIDEAZA PENTRU SECRETAR GENERAL AL PDL GIURGIUBOGDAN CANTARAGIU: VREAU FAIR PLAY LA ALEGERI SI UNITATE IN PARTID!"ACUM SE VEDE CINE ESTE PEDELIST SI CINE-I CURVA !"LADY GAGA: CARIERA, LOOK SI CONCERTE SOC!TIGARI NETIMBRATE LA VAMA DIN GIURGIU TREI MOTIVE PENTRU CARE TONE POATE FI "TRANTIT": VEDETISMUL, SPIRITUL DE COMPETITIE SI SPIRITUL DE GASCAAVERILE DIN GIURGIU ALE "NASULUI" CATALIN VOICUTARTORUL METROULUI, ION RADOI, IN VIZORUL PRESEI CENTRALESARBATOARE LA GHIMPATI8 MARTIE SARBATORIT DE FEMEILE DEMOCRAT LIBERALE LA MULTI ANI!MINISTRUL SANATATII VINE ASTAZI LA GIURGIURUTA GREACA - BUCURESTI, CU ELICOPTERULSOLIDARITATE... DE CLEJANI: 15 KILOMETRI IN SASE ORE - CU DOUA FEMEI GRAVIDEPRESELECTIE PENTRU "MAMAIA COPIILOR"26 IANUARIE - ZIUA DE NASTERE A LUI NICOLAE CEAUSESCU - FOSTUL PRESEDINTE SI CONDUCATOR COMUNIST AL ROMANIEIROBERT CRISTOI: NU AM MILITAT PENTRU POSTUL DE SUBPREFECT - L-AM ACCEPTATDANIELA DUTA: SA-I FEREASCA DUMNEZEU PE UCIGASI DE CEL CE NU MAI ARE NIMIC DE PIERDUT!
Pagina curenta :
Pagina : 1 2 3 4 5

ALBA - ULPIA JURNAL

ARAD - ADEVARUL DE ARAD

ARGES - ZIARUL TOP

BACAU - DESTEPTAREA

BIHOR - INFORMATIA DE VEST

BISTRITA NASAUD - MESAGERUL DE BISTRITA NASAUD

BOTOSANI - EVENIMENTUL DE BOTOSANI

BRAILA - ZIARUL DE BRAILA

BRASOV - GAZETA DE TRANSILVANIA

BUZAU - SANSA BUZOIANA

BUCURESTI - BUCURESTI NEWS

CONSTANTA - CUGET LIBER

COVASNA - OBSERVATORUL DE COVASNA

DAMBOVITA - REPORTER DAMBOVITEAN

DOLJ - GAZETA DE SUD

GALATI - MONITORUL DE GALATI

GIURGIU - GIURGIU NEWS

GORJ - ZIARUL GORJULUI

HUNEDOARA - HUNEDOREANUL

IALOMITA - STIREA

IASI - MONITORUL

MARAMURES - GAZETA DE MARAMURES

MEHEDINTI - INFORMATIA DE SEVERIN

MURES - CUVANTUL LIBER

NEAMT - MONITORUL DE NEAMT SI ROMAN

OLT - GAZETA OLTULUI

PRAHOVA - ZIARUL PRAHOVA

SALAJ - SALAJEANUL

SATU MARE - INFORMATIA ZILEI

SIBIU - SIBIANUL

SUCEAVA - MONITORUL DE SUCEAVA

TELEORMAN - GAZETA DE TELEORMAN

TIMIS - FRUNCEA

TULCEA - OBIECTIV

VALCEA - ZIARUL DE VALCEA

VASLUI - MONITORUL DE VASLUI

VRANCEA - ZIARUL DE VRANCEA