Pagina 83 ~ Aberaţiile fiscale ale guvernului liberal Tăriceanu.

Autor: Mădălina Ilie
 Aberaţiile fiscale ale guvernului liberal Tăriceanu.
asdasdas
Aberaţiile fiscale ale guvernului liberal Tăriceanu. Aberaţiile fiscale ale guvernului liberal Tăriceanu.

Intrat într-un „mare rahat bugetar”, graţie măsurilor promovate, la presiunea P.S.D., Guvernul Tăriceanu a ajuns să plătească prin decizii aberante prostia şi nepriceperea unor acţiuni angajate fără a fi  foarte bine argumentate şi susţinute financiar. Dacă nu le iau vor duce ţara la colaps. Aşa că, ajunşi la limită, prin măsurile luate, doar vor dispera din nou pe foarte mulţi români.

Din această lună, vor fi taxate de stat şi sumele acordate cu ocazia sărbătorilor de Paşte, prima de Crăciun sau cadoul de 1 Iunie pentru copil. Va trebui să plătim impozit şi pentru abonamentele de telefon sau pe mijloacele de transport în comun pe care le primim de la serviciu. Decizia a fost luată prin ordonanţă de urgenţă de cabinetul Călin Popescu Tăriceanu. Iniţiatorul acestei măsuri aberante este liberalul Paul Păcuraru (liberalul care creşte fiscalitatea), ministrul muncii din actualul guvern. Măsura a fost publicată şi în Monitorul Oficial.

Ministrul a decis să extindă numărul veniturilor pentru care atât angajatul, cât şi angajatorul sunt nevoiţi să plătească impozit. Astfel, patronii vor plăti 19,5% din valoarea veniturilor suplimentare oferite angajaţilor, iar aceştia vor suporta 9,5%. Toate aceste sume vor ajunge la bugetul asigurărilor sociale.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, susţine că a decis să mărească numărul veniturilor impozitate pe motiv că bugetul asigurărilor sociale are nevoie de mai multe fonduri în condiţiile în care pensiile au fost majorate.

În categoria veniturilor care vor fi impozitate intră sumele acordate cu ocazia ieşirii la pensie, premiile anuale oferite sub diferite forme, sumele pentru plata cu ora sau pentru gărzile şi indemnizaţiile clinice acordate cadrelor medicale.

La fel, toate cadourile în bani oferite de angajatori cu ocazia Paştelui, Crăciunului sau a altor sărbători. Vor fi impozitate şi cadourile oferite copiilor angajaţilor. Nu vor fi scutiţi de plată nici cei care primesc indemnizaţii că participă la consilii de administraţie sau la şedinţe ale unor comisii din instituţii publice.
Dacă până acum veniturile în natură pe care angajatorii le oferă salariaţilor nu erau impozitate, de acum înainte aproape o treime din valoarea acestora va merge către contribuţia la asigurările sociale.

Toate acestea dovedesc încă o dată, aşa cum arăta un studiu făcut public la începutul lunii, că deşi au printre cele mai mici salarii din Europa, românii plătesc asigurări sociale mari în comparaţie cu alţi europeni. Chiar şi aşa, sumele care se strâng la bugetul asigurărilor sociale sunt mici însă în comparaţie cu veniturile altor ţări europene.

   

 

Data introducerii: 20-02-2008

 

Comentarii vizitatori