Pagina 83 ~ Bătălia pentru Parlament. Vom avea sau nu vot uninominal ?

Autor: Mădălina Ilie
 Bătălia pentru Parlament. Vom avea sau nu vot uninominal ?
asdasdas
Bătălia pentru Parlament. Vom avea sau nu vot uninominal ? Bătălia pentru Parlament. Vom avea sau nu vot uninominal ?

Un important deziderat pentru societatea românească e pe cale să se împlinească. Astăzi, 20 februarie 2008, în cadrul Comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea Codului electoral, parlamentarii vor hotărî dacă alegerile parlamentare din acest an se vor face după mult dorita formulă a votului uninominal. Deci, vom avea alegeri prin vot uninominal ?

Răspunsul corect este, probabil, da, dar nu după formula votului uninominal (scutin majoritar în două tururi identic cu cel folosit pentru alegerea primarilor) ci după o formulă de sistem mixt (scrutin în colegii uninominale cu repartizarea mandatelor prin sistem proporţional).

Să încercăm să înţelegem cum se traduce acest lucru în cazul judeţului Giurgiu.

Prima etapă este desenarea colegiilor electorale. Altfel spus, se va împărţi judeţul în 4 zone pentru alegerea deputaţilor – colegii uninominale – în fiecare dintre ele, un partid politic va avea un singur candidat. Acelaşi lucru se va întâmpla cu împărţirea judeţului în 2 zone pentru alegerea senatorilor, judeţul Giurgiu având de ales doi senatori.

Practic, orice cetăţean merge la alegeri, indiferent în ce localitate locuieşte şi primeşte două buletine de vot: unul pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat. Pe fiecare buletin de vot sunt trecuţi candidaţii partidelor sau candidaţii independenţi. Câte un candidat de fiecare partid. Prin vot, cetăţeanul alege persoana care îl reprezintă cel mai bine.

Câştigă de la început candidatul ieşit pe primul loc în colegiul în care a candidat dacă obţine 50% plus unu din totalul voturilor valabil exprimate.

Urmează însumarea la nivel de circumscripţie electorală a voturilor obţinute de fiecare partid prin candidaţii săi. Şi, implicit la nivel naţional. După care, partidelor care au depăşit pragul electoral de 5% sau un număr de 4 mandate de deputat  sau 2 mandate de senator (în prima etapă de atribuire, la nivel naţional) li se atribuie, pe plan judeţean şi, ulterior, naţional, mandate pentru competitorii din colegiile uninominale cu cele mai bune rezultate.

   

 

Data introducerii: 20-02-2008

 

Comentarii vizitatori