CONSTANTIN DUMITRU: REFERENDUMUL ESTE UN INSTRUMENT CONSTITUTIONAL PRIN CARE POPORUL ISI EXERCITA SUVERANITATEA

Autor: I.D.
 CONSTANTIN DUMITRU: REFERENDUMUL ESTE UN INSTRUMENT CONSTITUTIONAL PRIN CARE POPORUL ISI EXERCITA SUVERANITATEA
asdasdas
CONSTANTIN DUMITRU: REFERENDUMUL ESTE UN INSTRUMENT CONSTITUTIONAL PRIN CARE POPORUL ISI EXERCITA SUVERANITATEA CONSTANTIN DUMITRU: REFERENDUMUL ESTE UN INSTRUMENT CONSTITUTIONAL PRIN CARE POPORUL ISI EXERCITA SUVERANITATEA

Reporter: ONG-urile il acuza pe Traian Basescu de „prefraudarea” alegerilor pentru ca organizeaza referendum in acelasi timp cu alegerile prezidentiale. Constitutional, a gresit presedintele cand a convocat referendumul?
Constantin Dumitru: Dreptul presedintelui de a organiza referendumul in ziua alegerilor a fost confirmat prin decizia Curtii Constitutionale nr. 147 din 21/02/2007. S-a stabilit atunci ca interzicerea organizarii referendumului in ziua alegerilor inseamna limitarea dreptului constitutional al poporului de a-si exercita suveranitatea prin referendum. Mai mult de atat, pe toate cercetarile socilogice, indiferent de cine le comanda, referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari si pentru parlament unicameral este sustinut de 80% din populatie.
Reporter: Sa intelegem ca ideea acreditata de ONG-uri, ca referendumul este un instrument de fraudare a alegerilor, urmareste de fapt limitarea dreptului cetatenilor de a fi consultati intr-o problema pe care partidele au ascuns-o sub pres?
Constantin Dumitru: Curios cum discursul antireferendum al acestor ONG-uri, seamana leit cu discursul majoritatii PSD-PNL, iar actiunea apare fix in campania electorala. Ne-am fi  asteptat ca toate ONG-urile sa participe la dezbaterea publica asupra proiectului supus referendumului, dar nu la implicarea partizana in aceste alegeri. Actiunea celor catorva ONG-uri devine scut pentru parlamentarii PSD si PNL pentru a-si proteja scaunele si privilegiile. In fond, nu este nici un fel de problema daca un ONG sustine un partid, daca o face deschis, transparent, dar este necesara sinceritate, nu crearea confuziei.
Reporter: Ce avantaj poate avea Traian Basescu prin convocarea referendumului in aceeasi zi cu alegerile?
Constantin Dumitru: Ideea ca Traian Basescu are un avantaj din organizarea referendumului este o manipulare. Toti candidatii, in mod egal, pot sa-si exprime parerea fata de acest subiect, si deci toti sunt in mod egal avantajati.
Alegerile prezidentiale atrag oamenii la votul pentru referendum, nu invers.
Reporter: Opozitia apasa pe pedala fraudarii alegerilor, mai ales din cauza referendumului...
Constantin Dumitru: Alegerile nu pot fi fraudate, nici cu referendum, nici fara. Repet, referedumul este mai iefin, organizat o data cu alegerile. Tema fraudarii alegerilor este doar o perdea de fum pentru a distrage atentia de la impotrivirea PSD-PNL fata de eliminarea privilegiilor si fata de reducerea numarului de parlamentari. Discursul politic privind fraudarea alegerilor este o incercare penibila a PSD si PNL de a explica esecul electoral previzibil al candidatilor lor. Pe langa faptul ca ministerul de Interne a luat toate masurile necesare pentru a preintampina fraudele, alegerile vor fi monitorizate de OSCE chiar la cerea lui Traian Basescu si a guvernului.
Reporter: Care sunt masurile luate de MAI pentru combaterea fraudarii alegerilor:
Constantin Dumitru: Declaratie pe propria raspundere privind consecinta penala a votului multiplu; Campanie de informare a populatiei privind aceasta masura; Camere de luat vederi in sectiile de votare; Mobilizarea a 62.000 de politisti in ziua votului si procurori de la Parchet pentru interventie rapida; Linie de urgenta pentru sesizarea fraudelor si suplimentarea operatorilor 112... Cred ca orice comentariu este de prisos...

   

 

Data introducerii: 03-11-2009

 

Comentarii vizitatori