Pagina 3 ~ CUM A PIERDUT MIRCEA GEOANA ALEGERILE PREZIDENTIALE ?!?!?!

Autor: Traian TUDORESCU
 CUM A PIERDUT MIRCEA GEOANA ALEGERILE PREZIDENTIALE ?!?!?!
asdasdas
CUM A PIERDUT MIRCEA GEOANA ALEGERILE PREZIDENTIALE ?!?!?! CUM A PIERDUT MIRCEA GEOANA ALEGERILE PREZIDENTIALE ?!?!?!

Pe o situatie normala, cu actiuni logice si fara erori majore, dupa anuntarea parteneriatului cu liberalii, Mircea Geoana, matematic, nu avea cum pierde alegerile prezidentiale. Si totusi, aroganta, mult prea marea siguranta de sine, si mai ales gafele si prestatia sa penibila din unica dezbatere televizata l-au facut sa piarda.

Dupa infrangerea de duminica, Mircea Geoana este aproape terminat in politica. Fiind pe cale sa piarda si presedintia partidului si presedintia Senatului Romaniei.


În seara zilei de 26 noiembrie, Mircea Geoană era preşedinte al României. O spuneau atât analizele proprii, de la PSD, cât şi cele aflate la dispoziţia contracandidatului. Încrederea ridicată a social-democraţilor şi liberalilor se baza pe sondaje proprii, care arătau că Mircea Geoană se află la o distanţă de peste cinci procente faţă de Traian Băsescu, o diferenţă practic imposibil de recuperat în numai zece zile.

În seara zilei de 6 decembrie, cu câteva minute înainte de ora 21, contrar tuturor datelor din exit-polluri şi euforiei din tabăra adversă, Traian Băsescu îşi proclama victoria: "Am învins. Vă asigur că, la ora 19.00, sondajele corecte arătau că l-am învins pe Mircea Geoană". Unul dintre "sondajele corecte" la care se referea Traian Băsescu îi aparţinea social-democratului Vasile Dâncu. Traian Băsescu a mers pe mâna lui Dâncu în ziua alegerilor, relaţia fiind mediată de postul B1TV, care-i comandase fostului senator PSD un exit-poll pentru ora 21.

După alianţa cu Crin, Geoană era practic imbatabil În calitate de preşedinte-coordonator ale institutelor CSOP-IRES, Vasile Dâncu a lucrat la foc continuu între cele două tururi de scrutin. "Chiar dacă a câştigat primul tur, Traian Băsescu a pornit de pe locul doi lupta pentru turul al doilea. Când s-a făcut coaliţia PSD-PNL, Mircea Geoană era practic imbatabil. Lui Traian Băsescu îi era foarte greu să reînnoade o dezbatere în turul doi, era izolat din punct de vedere politic", povesteşte fostul senator Vasile Dâncu. 

Potrivit unei analize IRES in posesia careia am intrat, pe 26 noiembrie, Mircea Geoană avea 54,3 la sută, iar Traian Băsescu 45,7 la sută. În numai zece zile însă, lucrurile s-au schimbat radical: o a doua analiză IRES, făcută pe 4 decembrie, la două zile înainte de vot, arată că Geoană şi Băsescu erau la egalitate perfectă: 50 la 50. Ce s-a întâmplat în aceste zece zile fatale? Cele trei greşeli fatale plus dezbaterea televizata.

"A apărut atunci ceva care a bulversat totul, iar Mircea Geoană poate că nici nu este vinovat pentru asta, nici el, şi poate nici echipa de strategie de campanie. A devenit învingător şi cei din jurul lui au început să se mişte pentru a aduce o contribuţie la victoria finală. Dacă-l cunosc bine pe Hrebenciuc, el nu cred că a gândit asta", scrie Vasile Dâncu pe blogul personal. "Mogulii l-au îngropat pe Mircea Geoană", ne-a precizat Vasile Dâncu, arătându-ne studiile care au calculat în campanie cât a pierdut candidatul pesedist în urma următoarelor evenimente: 

Prima gafa Filmuleţul lui Dinu Patriciu. A explodat în seara zilei de joi, 26 noiembrie, iniţial cu un efect devastator la adresa lui Traian Băsescu. Bombardamentul mediatic în exces, difuzarea obsesivă, peste weekend, a celor 19 secunde în care Băsescu loveşte un copil, face însă ca, la sondajul-fulger de luni, Dâncu să obţină următoarele rezultate: 32 la sută dintre repondenţi cred că filmul e adevărat, 40 că e fals, restul n-au o părere. Filmul a mobilizat electoratul PD-L, având un efect de bumerang.

A doua gafa Timişoara. Decizia de a merge de 1 decembrie la Timişoara, camuflând o acţiune electorală într-un gest de reconciliere naţională, a fost a doua eroare strategică a lui Mircea Geoană. Vizita a fost considerată "indecentă", spune Dâncu, şi a reactivat nucleele dure de anticomunişti care, până atunci, nu fuseseră sensibile la mesajul lui Traian Băsescu.

A treia gafa  Sorin Ovidiu Vântu i-a bătut lui Geoană ultimul cui în sicriu. Vizita "de relaxare" din noaptea lui 2 decembrie acasă la Sorin Ovidiu Vântu şi prestaţia dezastruoasă la marea confruntare din 3 decembrie l-au făcut pe Geoană să piardă alegerile.

"Până atunci pierduse, dar încă era preşedinte", spune Dâncu. Din datele celui de-al doilea sondaj IRES, 81 la sută dintre repondenţi au văzut dezbaterea finală. 46 la sută au spus că au o părere proastă despre vizita la Vântu. 51 la sută au spus că nu-i influenţează acest eveniment în votul pe care urmau să-l dea duminică. 32 la sută au spus că vizita lui Geoană la Vântu i-a influenţat "în rău". Vasile Dâncu explică: "La turul al doilea am avut cu 12 procente mai mulţi votanţi decât la primul tur. 5 la sută dintre ei s-au dus să voteze după momentul Vântu. Majoritatea au votat anti-Geoană".

A veni sa spui ca ai [ierdut alegerile pentru ca u fost fraudate este o imensa ineptie care ii va costa electoral si mai mult pe Geoana si pe pesedisti. Oricum vor pierde si la Curtea Constitutionala. Asa cum au pierdut si la Biroul Electoral Central.

   

 

Data introducerii: 10-12-2009

 

Comentarii vizitatori