Pagina 83 ~ Deputaţii dau astăzi testul adevărului. Vom avea sau nu alegeri uninominale pentru parlamentari.

 Deputaţii dau astăzi testul adevărului. Vom avea sau nu alegeri uninominale pentru parlamentari.
asdasdas
Deputaţii dau astăzi testul adevărului. Vom avea sau nu alegeri uninominale pentru parlamentari. Deputaţii dau astăzi testul adevărului. Vom avea sau nu alegeri uninominale pentru parlamentari.

Deputaţii dau astăzi testul adevărului la dezbaterile proiectului de lege privind introducerea votului uninominal pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Deşi au declarat public că susţin introducerea acestui sistem de vot, partidele au negociat mai bine de un an pe marginea proiectului. Nici acum, în ultimul ceas, conturile nu s-au încheiat. PSD va vota legea doar dacă ea va cuprinde şi amendamentul său privind alegerea candidaţilor la şefia consiliilor judeţene după sistemul uninominal.

Pro şi contra

Una dintre criticile aduse acestui sistem de vot este că Parlamentul ar putea fi "invadat" de personaje care nu au legătură cu politica, precum vedete, fotbalişti sau manelişti, care se bucură de o mare popularitate în rândul electoratului. Pe de altă parte, acest sistem de vot va desfiinţa votul pe liste, în care senatorii şi deputaţii sunt numiţi la comanda şefilor partidului, şi va oferi în schimb cetăţenilor posibilitatea de a vota direct un candidat anume. Potrivit sistemului de vot uninominal, candidatul care obţine cele mai multe voturi, indiferent de numărul acestora, este declarat câştigător.

Prevederi

Pragul electoral pentru intrarea partidelor în Parlament, în cazul votului uninominal, va fi de cinci la sută sau obţinerea numărului celui mai mare de voturi în şase colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi în trei colegii pentru Senat. Membrii Comisiei de cod electoral au fost de acord asupra votului uninominal într-un singur tur de scrutin, pentru depunerea unei singure candidaturi din partea partidelor într-un colegiu uninominal şi pentru redistribuirea proporţională a mandatelor.

 

   

 

Data introducerii: 03-03-2008

 

Comentarii vizitatori