LUPTA MARE PENTRU PUTERE LA VARFUL P.S.D..

Autor: Traian TUDORESCU
 LUPTA MARE PENTRU PUTERE LA VARFUL P.S.D..
asdasdas
LUPTA MARE PENTRU PUTERE LA VARFUL P.S.D.. LUPTA MARE PENTRU PUTERE LA VARFUL P.S.D..

Mircea Geoana nu se poate impaca deloc cu actuala situatie din P.S.D. Motiv pentru care, cu nebunia si aplombul politicianului care nu mai are nimic de pierdut, iese tot mai des la atac. Neuitand vreodata sa-i dea si cate o copita peste ochi sefului sau de partid, Victor Ponta.

Nici o zi fara Mircea Geoana la televizor. Iata cosmarul lui Victor Ponta. De cateva zile, invinsul de la prezidentialele din 2009 si de la congresul PSD din 2010 pare sa isi doreasca revansa.

A fost mai intai la TVR 1, apoi la Realitatea TV si, de curand, chiar in studiourile "ideologului" USL, Dan Voiculescu. In toate prezentele sale, Geoana isi pune in evidenta alura de prezidentiabil. A si spus-o pe sleau: Vreau sa fiu presedinte pe cinci ani. Daca e sa fim cinstiti, Geoana isi joaca ultima carte a carierei sale politice. A fost totusi omul care a luat cinci milioane de voturi in 2009, ceea ce nu e deloc putin.

Prin crearea USL si intelegerea dintre Ponta si Antonescu, ceasul politicianului Geoana a inceput sa ticaie alert. Pana in vara se va oficializa tandemul presedinte-premier al social-liberalilor si, in ciuda intelegerilor din anexe secrete, oficializarea se va bate in cuie dupa un sondaj de opinie, care va stabili ordinea popularitatii.

Sansa lui Geoana este sa se profileze ca un candidat redutabil al Uniunii pentru prezidentialele din 2014. De aceea, sa nu va mire daca il veti vedea in perioada urmatoare pe sticla mai des decat pe Mircea Badea.

Ironia sortii face ca principalul adversar al lui Geoana sa fie Antonescu, si nu Ponta. Antonescu este acelasi care in seara de 6 decembrie si-a carat partidul dupa el in curtea "comunistilor" din Kiseleff pentru a sorbi din sampania victoriei. N-a fost sa fie.

Acum Antonescu este favoritul sondajelor si, deci, candidatul cel mai probabil la functia de presedinte. Ponta se va multumi cu ce ramane, adica functia de premier.

Geoana a facut o vizita fulger in Franta. S-a intalnit cu diversi oficiali din Hexagon, a vorbit despre amaraciunea romanilor fata de refuzul Frantei de a ne primi in Schengen, despre criza economica si masurile de austeritate, despre toate subiectele de actualitate din tara si din UE. Si-a aranjat si o emisiune la un post francez de televiziune unde si-a etalat competentele in limba lui Voltaire. Antena 3 a difuzat secvente din acel interviu la o ora de maxima audienta.

Romanii trebuie sa fi fost impresionati. Te intrebi cine se ocupa de relatiile externe in USL. Daca te uiti in acte pare ca e vorba de Crin Antonescu. De facto, Geoana pare mai potrivit. Haina de presedinte sta mai bine pe Geoana daca privesti din perspectiva politicii externe. Crin Antonescu e suficient de lenes ca sa evite o calatorie cu avionul pana la Paris sau Bruxelles, unde ar mai trebui sa se si plictiseasca in compania unor interlocutori care vorbesc si pe continut.

Actualul presedinte al Senatului, al doilea om in stat, anunta si patronajul pentru un Forum constitutional. Asadar, vezi Doamne, din postura sa de prezidentiabil, e preocupat de revizuirea legii fundamentale, cea pe care va trebui sa o apere cu toate puterile sale atunci cand se va aseza, spera el, in jiltul de la Cotroceni.

Mai ramane ca Geoana sa lanseze si un program de relansare economica in zece puncte ca sa ii "ia aerul" si lui Victor Ponta, premierul visator al USL. Nu stiu de ce, dar cred ca si asta se va intampla cat de curand.

Jocul lui Geoana e simplu, dar eficient. In vreme ce Antonescu iarasi a intrat in vacanta dupa ce si-a indeplinit corvoada de a semna actele de infiintare a uniunii, Geoana zburda in media incercand sa arate cine e cu adevarat cel care merita sa se bata in 2014 pentru sceptrul prezidential.

Nu Antonescu e cel nervos de aparitiile tot mai insistente ale fostului sau partener de campanie. In fond, liderul PNL stie ca are o intelegere cu PSD ca el sa fie "alesul". Si e treaba PSD sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a impiedica profilarea vreunui competitor. Ponta pare insa in pragul isteriei vazandu-l pe Geoana cum ii strica toate aranjamentele. Caci daca Geoana va ajunge "cel mai iubit" in sondajul de opinie, atunci Ponta isi poate lua adio de la functia de premier al USL.

Daca sondajul e "cuiul", atunci pesedistilor nu le mai ramane decat sa il tina pe zburdalnicul sef al Senatului departe de lista prezidentiabililor ce va fi masurata. Dintr-un motiv sau altul, lui Geoana i se va interzice accesul la acel sondaj de opinie. Si daca va fi cel mai popular, nimeni nu va sti asta vreodata.

Surpriza, insa. Geoana poate comanda propriile sale sondaje. Si daca ele il vor arata ca fiind mai popular decat Crin Antonescu, sa vezi atunci dureri de cap pentru Ponta.

Si acum vine bomba. Geoana are si varianta limita. Sa plece din P.S.D., cu obladuirea coalitiei guvernamentale de acum, sa sparga P.S.D.-ul si sa-si faca un nou partid. Partid posibil prezidentiabil. Si, sa nu va surprinda, Traian Basescu ar fi tare bucuros.

Ce incurcate sunt caile politicii !

   

 

Data introducerii: 21-02-2011

 

Comentarii vizitatori