Pagina 76 ~ P.D.L., PRIN VOCEA PREŞEDINTELUI EMIL BOC, CERE PARLAMENT UNICAMERAL ŞI REDUCEREA NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI.

Autor: Caterina ILIE
 P.D.L., PRIN VOCEA PREŞEDINTELUI EMIL BOC,  CERE PARLAMENT UNICAMERAL ŞI REDUCEREA NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI.
asdasdas
P.D.L., PRIN VOCEA PREŞEDINTELUI EMIL BOC,  CERE PARLAMENT UNICAMERAL ŞI REDUCEREA NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI. P.D.L., PRIN VOCEA PREŞEDINTELUI EMIL BOC,  CERE PARLAMENT UNICAMERAL ŞI REDUCEREA NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI.

Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, acestea sunt doua dintre prevederile unui proiect de lege ce va fi promovat de Partidul Democrat Liberal. Potrivit lui Emil Boc, presedintele PD-L, numarul parlamentarilor din Romania ar trebui reedus de la 469 la cel mult 300 de parlamentari.

In prezent, Parlamentul numara 137 de senatori si 332 de deputati. Cel mai probabil, in cazul in care proiectul ar fi aprobat, Senatul va fi camera desfiintata, acesta avand cel mai mic numar de alesi. In plus, majoritatea analistilor sustin ca prerogativele camerei superioare se suprapun cu cele ale Camerei Deputatilor, si nu invers.

"In primul rand, actualul sistem nu corespunde nevoilor unei societati democratice, pentru ca ambele camere sunt desemnate la fel. Ele ar trebui sa reprezinte interese si categorii diferite", a precizat seful PD-L. Acesta nu a explicat ce "categorii diferite" ar trebui sa reprezinte a doua camera a Parlamentului si nici cine ar trebui sa-i aleaga pe reprezentantii acesteia.

In al doilea rand, in acceptiunea lui Emil Boc, un parlament unicameral este mult mai eficient in procesul legislativ, astfel eliminandu-se tergiversarile legislative rezultate in urma adoptarii unui proiect de catre ambele camere.

In al treilea rand, un parlament bicameral se justifica doar in statele federale, deoarece o camera reprezinta tara in intregimea ei, iar cealalta statele sau landurile, asa cum este in SUA sau Germania. "Actualul sistem functioneaza ca un parlament monocameral, daca il avem de fapt, de ce sa nu-l avem si de drept? Cele doua camere lucreaza in sedinta comuna de foarte multe ori, legea prevazand cel putin sapte-opt situatii in care cele doua camere trebuie sa se reuneasca", a completat Emil Boc.

Nu in ultimul rand, seful P.D.l. a facut o paralela intre SUA si Romania, primul stat - cu o populatie de peste 300 de milioane de locuitori - fiind reprezentat de 400 de parlamentari, in timp ce la noi numarul alesilor este de cateva ori mai mare raportat la populatia tarii.

   

 

Data introducerii: 21-09-2008

 

Comentarii vizitatori