Pagina 54 ~ PREMIERUL EMIL BOC - VIDEOCONFERINTA CU PREFECTII

Autor: I. Deac
 PREMIERUL EMIL BOC - VIDEOCONFERINTA CU PREFECTII
asdasdas
PREMIERUL EMIL BOC - VIDEOCONFERINTA CU PREFECTII PREMIERUL EMIL BOC - VIDEOCONFERINTA CU PREFECTII

In acest sens, seful Executivului a aratat ca va fi publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta prin care firmele care vor angaja someri vor fi scutite timp de 6 luni de la plata contributiilor de asigurari sociale. 
"Prin contributii de asigurari sociale, in sensul Ordonantei, se inteleg: contributii de asigurari sociale, contributii de asigurari pentru somaj, contributii de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributii pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributii pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate, potrivit legii, de angajator”, a precizat Emil Boc.
Totodata, premierul a punctat importanta deciziei guvernamentale referitoare la facilitatile privind somajul tehnic pe 2010, subliniind ca, astfel, vor fi mentinute peste 200.000 de locuri de munca.
Un alt program importat din domeniul social la care a facut trimitere seful Executivului este cel derulat de Ministerul Muncii, prin care firmele care angajeaza someri sau lucratori defavorizati pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene. Este vorba despre un sprijin financiar reprezentand intre 50% si 75% din costurile salariale pentru fiecare somer sau lucrator defavorizat angajat, pentru o perioada cuprinsa intre 12-24 luni.
De maxima importanta pentru administratia locala este, de asemenea, decizia Guvernului de a utiliza instrumentul garantiilor guvernamentale pentru cofinantarea proiectelor realizate din fonduri europene. Premierul a cerut prefectilor sa se intalneasca, in cursul acestei saptamani, cu primarii din judet, pentru a le prezenta continutul actului normativ adoptat de Guvern pe aceasta tema si sa informeze, ulterior, Guvernul cu privire la numarul de comune, municipii si orase care au nevoie de cofinantare pentru proiecte europene.
Proiectele pentru care se acorda aceste garantii guvernamentale sunt cele din domeniile infrastructurii rutiere, infrastructurii din domeniul energiei, infrastructurii de alimentare cu apa, canalizare si tratarea apelor uzate, infrastructurii pentru managementul deseurilor, infrastructurii destinate educatiei si cercetarii-dezvoltarii, infrastructurii in domeniul sanatatii si a asistentei sociale.
Premierul a adus in atentia prefectilor si alte doua proiecte importante ale Executivului, respectiv Programul Prima Casa si vanzarea locuintelor ANL catre tineri. Programul Prima Casa va fi orientat preponderent spre constructia de locuinte noi, in timp ce locuintele ANL pot fi vandute tinerilor dupa un an de la obtinerea in chirie a acestora. Primul-ministru s-a referit si la Programul “Renasterea Satului Romanesc – 10 case pentru specialisti”, potrivit caruia fiecare autoritate locala din mediul rural va putea solicita Ministerului Dezvoltarii construirea a cate zece case pentru specialistii care profeseaza in localitatile respective. Emil Boc a cerut centralizarea, pana la 31 martie, a solicitarilor formulate de primarii, pe baza deciziilor Consiliilor Locale, de construire a unor astfel de locuinte.
In ceea ce priveste importanta Fondului de Contragarantare pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, premierul Boc a subliniat ca anul trecut 5.200 de firme au evitat falimentul si au fost salvate 90.000 de locuri munca.
"Pentru 2010, noi propunem ca aproximativ 6.000 de firme sa fie sprijinite, in jur de 110.000 de locuri de munca sa fie salvate” a mai spus premierul, estimand valoarea totala a garantiilor pe anul in curs acordate prin Fondul de Contragarantare pentru intreprinderi Mici si Mijlocii la 460 milioane de euro.
Printre masurile economice urmarite de Executiv la care a mai facut referire primul-ministru se numara: rambursarea automata de TVA pentru firme care au deconturi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei si pentru exportatori, cota redusa de TVA de 5 % pentru locuinte si Programul Rabla.
Primul-ministru a anuntat ca vor fi organizate videoconferinte cu prefectii de doua ori pe luna.
"Vom permanentiza bilunar acest mod de comunicare intre Guvern si prefecturi, impreuna cu serviciile deconcentrate”, a declarat seful Guvernului, adaugand ca asteapta, pana la sfarsitul acestei saptamani, un raport de la fiecare prefect cu privire la modul de mediatizare a masurilor adoptate cu prioritate de executiv si raspunsul autoritatilor locale.

   

 

Data introducerii: 02-03-2010

 

Comentarii vizitatori