TARTORUL METROULUI, ION RADOI, IN VIZORUL PRESEI CENTRALE

Autor: Ioana Sthal
 TARTORUL METROULUI, ION RADOI, IN VIZORUL PRESEI CENTRALE
asdasdas
TARTORUL METROULUI, ION RADOI, IN VIZORUL PRESEI CENTRALE TARTORUL METROULUI, ION RADOI, IN VIZORUL PRESEI CENTRALE

Mafia de la Metrou: sindicalistul Ion Radoi, ajutat de Mocanu si de Orban, face un munte de bani din chiriile luate pe spatiile comerciale, scrie ziarul Adevarul.
"Unul dintre cei mai longevivi sindicalisti ai tarii, Ion Radoi, a devenit celebru pentru teroarea pe care o stârneste printre bucuresteni atunci când decide oprirea metroului. Activitatea lui sindicala coincide însa, de aproape 20 de ani, cu activitatea de bussinessman în subteranele Metrorex. Succesul în domeniu este nebun: între 2 si 3 milioane de lei vin anual din încasarea chiriilor pe spatiile comerciale si cele publicitare din statiile de metrou.
În anul 1990, Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) si-a facut firma, Sindomet SRL, si a încheiat un contract de asociere în participatiune cu Regia Autonoma de Exploatare a Metroului. Sub semnatura directorului Virgil Daschievici, sindicatul condus de Radoi a primit o parte dintre spatiile comerciale si spatiile publicitare din statii.
Cum se împarte cascavalul
De-a lungul anilor, procentul care a revenit partilor a fost mereu în favoarea Sindomet, cea mai mare parte revenindu-i aceleiasi firme la ultima reînnoire a contractului, adica în 2007. Potrivit documentului semnat de directorul Metrorex de la acea vreme, Gabriel Mocanu, si de vicepresedintele USLM, Florian Crisu, în calitate de administrator al Sindomet SRL, veniturile din închirierea spatiilor comerciale erau repartizate astfel: 25% pentru Metrorex, 75% pentru Sindomet.
Chiria „oficiala"
Consecinta unor simple semnaturi se vede la sfârsit de an, în bilanturile asociatilor Metrorex si Sindomet. În anul 2009, Metrorex a primit din închirierea spatiilor comerciale din statii 460.000 de lei, iar societatea comerciala a sindicatului lui Ion Radoi a încasat 1.380.000 de lei. Asadar, veniturile societatii Sindomet pe 2009 au însumat 1,84 milioane de lei, adica aproximativ 438.000 de euro.
În total, firma sindicatului de la Metrou administreaza o suprafata închiriabila de 4.539 de metri patrati. Împartind venitul total la aceasta suprafata si la numarul de luni dintr-un an rezulta ca, în anul 2009, firma sindicatului a încasat o chirie medie lunara de 8,04 euro pe metru patrat.
Chiria reala
În subteranele metroului, printre zecile de comercianti marunti, sumele platite drept chirie arata cu totul si cu totul altfel - desi nu e deloc usor sa le afli: pentru a-si proteja afacerea, conducerea „societatii sindicale" Sindomet le interzice patronilor care au magazine în incinta Metroului sa divulge chiriile pe care le platesc.
(...)
Sindicatul prospera cu „Vîntu TV"
Gabriel Mocanu - acelasi director Metrorex care i-a cadorisit pe sindicalisti cu un deceniu de profit de pe urma spatiilor comerciale - mai semneaza un contract, în august 2007, prin care cedeaza, pe 12 ani, firmei Sindomet si spatiile publicitare.
De asemenea, Sindomet închiriaza spatiile publicitare tertilor, profitul urmând sa fie împartit dupa urmatoarea schema: în primii doi ani de contract, Metrorex încaseaza 25% din încasari; în anii trei si patru, 40%; în anii 5-12, negociabil, dar nu mai putin de 53%. Fireste, restul revine firmei Sindomet.
Dar procentajele de 40% si 53% pot ajunge, potrivit întelegerii, la numai 31% pentru Metrorex, în cazul foarte plauzibil în care Sindomet reuseste sa afiseze la metrou si informatii pentru calatori.
Asa ajungem la conventia de 10 ani parafata, la 11 iunie 2008, între firma lui Ion Radoi, ca tartor peste spatiile publicitare de la metrou, si firma lui Sorin Ovidiu Vîntu - „Monopoly Media" SRL.
Vîntu vine pe peroane cu plasmele si cu canalul publicitar Zoom TV, dar cu obligatia de a difuza în 40% din timpul total de emisie informatii utile pentru calatori. Astfel, procentajul din profit ce i-ar fi revenit Metrorex scade la 31%, diferenta intrând în conturile sindicatului.
Pentru dreptul de a difuza reclame TV în statiile de metrou, firma lui SOV plateste sindicatului de la metrou 25.000 de euro lunar.
(...)
Între timp, spatiile comerciale s-au tot înmultit, afacerea devenind din ce în ce mai banoasa. Asa se face ca, în noiembrie 1996, reprezentantii Sindomet izbutesc o renegociere a contractului cu Metrorex, în conditii mai avantajoase lor. Adica, „baietii" lui Ion Radoi urmau sa încaseze 75% din venituri, Metrorex urmând sa se împace cu restul de 25%.
În plus, contractul se prelungea pe alti cinci ani. Litigiul Treaba a mers ca unsa pâna în 1999, când sindicalistii au încetat sa mai plateasca „sfertul" cuvenit Metrorex. Conflictul s-a stins în instanta, iar Sincomet a fost fortata sa achite, în doua transe, datoria de peste 1,24 miliarde de lei vechi.
Contractul dintre Metrorex si Sindomet sufera unele modificari neesentiale - de pilda, spatiilor comerciale le-au fost atribuite coduri unice - în 2002, iar în noiembrie 2003 se semneaza angajamentul în forma existenta si astazi.
Firma sindicalistilor primeste în continuare trei sferturi din venituri, urmând sa beneficieze de aceeasi parte si pe spatiile comerciale ce vor fi construite. Momentul de maxima satisfactie al sindicalistului Radoi coincide însa cu venirea în fruntea Metrorex a lui Gabriel Mocanu.
La 4 octombrie 2007, directorul general Mocanu iscaleste un act aditional la contractul parafat cu firma lui Ion Radoi - întâmplator sau nu, pe atunci senator PSD - prin care prelungeste întelegerea pâna la 26 septembrie 2017. În total, sindicatul administreaza 236 de spatii comerciale, însumând peste 4.500 de metri patrati".

Sursa - Adevarul

   

 

Data introducerii: 04-06-2010

 

Comentarii vizitatori