Pagina 83 ~ Traian Băsescu la Realitatea TV: „există o tendinţă a conducerii maghiare din Harghita şi Covasna de a-i elimina pe români din administraţie”

Autor: Gheorghe BIŢĂ
 Traian Băsescu la Realitatea TV: „există o tendinţă a conducerii maghiare din Harghita şi Covasna de a-i elimina pe români din administraţie”
asdasdas
Traian Băsescu la Realitatea TV: „există o tendinţă a conducerii maghiare din Harghita şi Covasna de a-i elimina pe români din administraţie” Traian Băsescu la Realitatea TV: „există o tendinţă a conducerii maghiare din Harghita şi Covasna de a-i elimina pe români din administraţie”

Preşedintele Traian Băsescu, invitatul lui Robert Turcescu la emisiunea 100% a afirmat că „prin recunoaşterea independenţei provinciei Kosovo, Carta O.N.U. şi Acordul final de la Helsinki au fost făcute ţăndări”. Preşedintele Băsescu a comparat gestul României de azi de a nu recunoaşte independenţa Kosovo cu gestul făcut de România în 1968 când a criticat invazia Cehoslovaciei de către ruşi.

Traian Băsescu spune că nu este în mentalitatea lui de preşedinte de a trimite trupe militare şi că, de când este preşedinte, nu a făcut niciun angajament militar suplimentar faţă de ceea ce a găsit, dar avertizează că nu trebuie totuşi să rămânem pasivi, mai ales la graniţele noastre sau acolo unde există un mandat O.N.U. sau N.A.T.O.

Deşi a lăsat să se înţeleagă că nu a fost de acord cu bombardarea Serbiei sau cu trimiterea de trupe in Irak, preşedintele spune că ţara noastră trebuie să-şi respecte cu stricteţe toate angajamentele luate.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că „există o tendinţă a conducerii judeţelor Harghita şi Covasna, care este aprope 100% maghiară, de a elimina românii din administraţie, iar U.D.M.R.-ul acţionează ca nimeni să nu se bage în cele două judeţe considerându-le teritoriul lor. Acest monopol pe care U.D.M.R.-ul vrea să-l aibă în informarea cetăţenilor români de etnie maghiară nu este normal”.

Preşedintele spune însă că mai sunt unele probleme de rezolvat privind etnicii maghiari din Transilvania şi a reluat tema predării limbii române etnicilor maghiari din zonele amintite. "Dacă aş fi tânăr maghiar aş fi nemulţumit de faptul că statul român nu mă ajută să învăţ limba română. Fără limba română ei nu au şanse să se angajeze şi să evolueze decât în Harghita şi Covasna", declara Traian Băsescu.

Preşedintele României spune că situaţia din Kosovo nu poate fi comparată cu cea din România deoarece acolo Miloşovici a pus tunurile pe kosovari în timp ce România este un model în U.E. în privinţa minorităţilor şi că niciun stat serios din Europa nu ar putea reproşa vreodată ţării noastre că nu acordă drepturi minorităţilor.

Chiar minoritatea maghiară din România s-a exprimat în nenumărate rânduri că vor să-şi rezolve problemele într-un cadru organizat, instituţionalizat şi nu în stradă, spune preşedintele care afirmă că despre autonomie discută doar politicienii U.D.M.R., în timp ce maghiarii din judeţele Harghita şi Covasna au mâinile bătătorite de muncă şi nu le pasă de autonomie.

 

   

 

Data introducerii: 19-02-2008

 

Comentarii vizitatori